Tort Low-Carb cu Nutella Naturală

Am decis ca prima postare de pe blog să o dedic soției mele pentru că ziua de ieri a fost despre ea.
Dată fiind situația mondială actuală și având un nou membru în familie, care este în plin proces de creare a sistemului imunitar, am decis să limităm vizitele la domiciliu la zero și să #stămacasă. De cumpărături mă ocup eu pentru că, după cum știți, cea mai mare parte a activităților legate de gătit intră în atribuțiile mele. De când cu izolarea, cumpărăturile se fac cel mult o dată pe săptămână, atunci când chiar este necesar și nu mai reușim să ne descurcăm cu ce mai avem prin frigider și prin cămară.
Am început cu dedicarea acestei prime postări pentru că se pare că acest virus nu prea e interesat de zilele de naștere, așa că dacă ne-a prins în plină pandemie o naștere în toată regula, ce șanse erau să nu ne prindă și sărbătorirea unei zile de naștere? Ei bine, spre zero. Așa că uite cum ne-a prins ziua ei de naștere într-o perioadă în care nu primim invitați, florăriile și cofetăriile locale sunt închise iar noi încercăm să limităm pe cât posibil ieșitul din casă.
Dacă pe parte de meniu principal m-am descurcat cu ce aveam deja prevăzut de la ultimele cumpărături, iar cu florile m-am descurcat on-line, legat de tort, ei bine, dacă era destul de greu să găsești de cumpărat și livrat în afara Bucureștiului un tort fără zahăr și în zilele în care nu ne amenința Covidul, acum este imposibil.
Aplicând deja celebrul ”Fă rai din ce ai”, a trebuit să improvizez un tort de care să mă pot bucura și eu, nu doar ea. Spun asta pentru că în zilele de stat în casă, eu am decis să încerc pe pielea mea dieta ketogenică pentru că am mai avut clienți care mi-au spus că preferă o dietă low carb; și pentru că mi-am obișnuit clienții să avem conversații corecte, iar cel care propune, să vorbească din experiență și nu doar din studii, am decis că acum e un moment bun să văd pe pielea mea despre ce e vorba. Pentru cei care nu au auzit despre această dietă, se referă la un aport de macronutrienți împărțit astfel: 80% grăsimi sănătoase, 15% proteine și 5% carbohidrați.
Așa a luat naștere această minunăție de tort:
INGREDIENTE:
Blat:
- 3 ouă
- 100 ml cremă de cocos
- 50 ml ulei de cocos
- 120 g făină de migdale (pentru un plus de savoare, recomand ca făina să fie făcută din migdale măcinate proaspăt, într-un blender)
- 20 g cacao
- 1 plic de praf de copt
Crema din interior: (Nutella fără zahăr)
- 2 avocado bine coapte
- 150 g alune de pădure
- 2 lingurițe de îndulcitor stevia
- lapte de cocos
- cacao
Crema de deasupra
- 200 ml frișcă (naturală, din smântână dulce lichidă 35%)
- 250 g mascarpone
MOD DE PREPARARE:
Am început prin a preîncălzi cuptorul la 180 grade Celsius. Pentru blat, am mixat foarte bine ouăle, crema de cocos (se poate înlocui cu smântână dulce lichidă), și uleiul de cocos topit. Peste acestea am adăugat ingredientele uscate (făina de migdale, cacaoa și praful de copt), amestecate în prealabil într-un bol. Compoziția obținută este mai mult lichidă decât solidă. Am turnat totul într-o formă de blat de tort și am introdus în cuptor pentru 25 de minute.
Cât blatul a stat la cuptor, am pregătit cremele. Am început prin a adăuga în blender cele 2 fructe de avocado și alunele de pădure. Am completat cu lapte de cocos în timp ce blenderul mergea, până când am obținut textura cremoasă pe care mi-o doream. Am completat apoi cu doua lingurițe de îndulcitor stevia și cacao pentru culoare.
Pentru crema de deasupra, am bătut smântâna frișcă și am amestecat-o cu brânza mascarpone până am obținut o textură fină și omogenă.
Ambele creme au ajuns la frigider (mare grijă cu frișca; aceasta trebuie răcită după ce a fost acoperită etanș pentru că absoarbe mirosurile din frigider și își schimbă gustul.
După ce am scos blatul, l-am lăsat 2-3 minute să se odihnească după care l-am scos din formă și l-am transferat pe un grătar pentru a se răci și usca uniform. Apoi l-am tăiat în două straturi, l-am umplut și acoperit cu cele două creme și l-am ornat cu fructe de pădure congelate.
Poftă mare!