Plachie de crap sălbatic

Pentru că în timp ce făceam cumpărăturile clasice am trecut pe lângă piața de pește și am înghițit în sec, cu gândul la o plachie, m-am hotărât să împărtășesc cu voi pofta și plăcerea de a savura un preparat simplu dar extrem de gustos.

După ce am analizat bine situația, m-am hotărât la niște medalioane de crap sălbatic. Prefer peștele sălbatic în detrimentul celui de cultură din motive de gust, textură, grăsime și dimensiuni (practic, din toate punctele de vedere, cel sălbatic va câștiga bătălia). 

Rețeta este una extrem de simplă:

  • 1.5 kg crap sălbatic
  • 10 cepe mari
  • două conserve de cubulețe de roșii despielițate
  • ulei de măsline
  • un pahar generos de vin (eu am folosit un roze)
  • sare

Se taie ceapa rondele (pentru că la noi în familie ceapa se consumă în orice formă cu plăcere, am ales să o tai grosier). Se separă rondelele cu mâna și se face un pat de ceapă. Se toarnă și cele două borcane de cubulețe de roșii și se amestecă bine cu ceapa. Pe acest pat se așează peștele. Se toarnă vinul (în funcție de preferințe, dacă vreți compoziția mai lichidă, se poate completa și cu apă), se sărează, se toarnă un firicel de ulei de măsline peste pește, se acoperă cu staniol și se dă la cuptor pentru o jumătate de oră la 200° C. 

După o jumătate de oră, am scos folia de aluminiu și l-am mai lăsat în jur de 15 minute, stând cu ochii pe el până a scăzut nivelul de lichid iar peștele a prins o culoare aurie.

Se poate servi cu leuștean proaspăt, piper alb și obligatoriu, un pahar de vin.

Poftă bună!