Rețeta originală, folosită de bunicile englezoaice, se reduce la un filé de cod tăvălit printr-un aluat ca o cocă moale obținut din făină, bicarbonat de sodiu și bere englezească brună nefiltrată, prăjit într-o baie de ulei încins timp de 2-3 minute, în care se vor prăji mai apoi cartofii tăiați pai. Poate fi considerată o mâncare tradițională a englezilor, dat fiind faptul că se găsește la ei de pe la 1800.
Dacă ar fi să mănânc felul ăsta în calitate de turist în UK, cu siguranță aș opta pentru o porție din gustul autentic, cumpărată de la un vânzător ambulant, de renume. Dar așa cum v-am obișnuit, când e vorba de gătit acasă, prefer varianta mult mai sănătoasă și dacă mă întrebați pe mine, aș spune chiar mai gustoasă.
Pentru această minunăție culinară în care gusturile explodează și se îmbrățișează perfect, am folosit următoarele ingrediente:
- 500 g șprot
- 1 cartof dulce
- 2 lingurițe de ulei de măsline
- sare, rozmarin
Am curățat cartoful, l-am tăiat și l-am amestecat cu o linguriță de ulei de măsline și rozmarin. L-am așezat apoi într-un vas și l-am dat la cuptor la 200°C pentru 10 minute după care am întors cartofii și i-am mai băgat 10 minute.
După ce au fost cartofii gata, i-am scos și am dat cuptorul la maxim (cam 285°C).
Am tapetat o tavă cu hârtie de copt pe care am uns-o cu o linguriță de ulei de măsline. Am așezat șprotul astfel încât să nu se suprapună niciun pește cu altul și am băgat tava în cuptorul încins pentru 6-7 minute. A fost de ajuns pentru a se găti peștele fără să se usuce. Șprotul este un pește destul de gras și nu necesită adaos de ulei.
Pentru gustul românesc "de la mare", recomand mujdeiul și zeama de lămâie. Pentru autenticitatea "de la mare", se poate înlocui zeama de lămâie cu helas, dar nu recomand. 😆
Bine-nțeles, fără o bere bună lângă, nu merită osteneala.
Poftă mare!